Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Tiramisu truskawkowe – deser w 15 minut

Ekspresowe tiramisu w szklance dla niespodziewanych gości lub wielkich łakomczuchów.

[caption id="attachment_199627" align="aligncenter" width="1000"]strawberry tiramisu strawberry tiramisu[/caption]

składniki:
6 podłużnych biszkoptów 50g (pół tabliczki) białej czekolady 2 żółtka 250g sera mascarpone 500g świeżych truskawek kilka łyżek nalewki z porzeczek (lub innej niezbyt słodkiej) 1 łyżka octu balsamicznego 3 łyżki czystej wódki

przyrządzanie:

  • Biszkopty wkładam do worka i kruszę na małe kawałki. Czekoladę ścieram na tarce do warzyw (drobne oczka). Garść startej czekolady zostawiam do dekoracji. Umyte truskawki kroję w niewielką kostkę. Przekładam je do miski i zalewam nalewką oraz octem balsamicznym. Dokładnie mieszam i wkładam do lodówki.
  • Czekoladę rozpuszczam w rondlu na parze. Gdy jest płynna (ale nie gorąca) wbijam do niej żółtka i ubijam mikserem (lub blenderem), aż masa będzie gładka i zacznie gęstnieć. Studzę ją, dodaje do sera mascarpone i ubijam, aż całość będzie gładka. Dodaję całą wódkę (można dodać mniej – najlepiej jest spróbować masy) i jeszcze raz mieszam.
  • Tak przygotowana masa będzie puszysta jak pianka. Na dno dwóch kieliszków wlewam spory chlust nalewki, przykrywam ją warstwą pokruszonych biszkoptów, dociskam. Na biszkopty wykładam warstwę pokrojonych truskawek, a te przykrywam warstwą serowo-żółtkową.
  • Na masę wykładam kolejną warstwę biszkoptów, suto skrapiam je ‘sosem’ powstałym z truskawek, na biszkopty ponownie wykładam warstwę truskawek, a te ponownie przykrywam kremem.