Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Tiramisu truskawkowe – deser w 15 minut

Ekspresowe tiramisu w szklance dla niespodziewanych gości lub wielkich łakomczuchów.

[caption id="attachment_199627" align="aligncenter" width="1000"]strawberry tiramisu strawberry tiramisu[/caption]

składniki:
6 podłużnych biszkoptów 50g (pół tabliczki) białej czekolady 2 żółtka 250g sera mascarpone 500g świeżych truskawek kilka łyżek nalewki z porzeczek (lub innej niezbyt słodkiej) 1 łyżka octu balsamicznego 3 łyżki czystej wódki

przyrządzanie:

  • Biszkopty wkładam do worka i kruszę na małe kawałki. Czekoladę ścieram na tarce do warzyw (drobne oczka). Garść startej czekolady zostawiam do dekoracji. Umyte truskawki kroję w niewielką kostkę. Przekładam je do miski i zalewam nalewką oraz octem balsamicznym. Dokładnie mieszam i wkładam do lodówki.
  • Czekoladę rozpuszczam w rondlu na parze. Gdy jest płynna (ale nie gorąca) wbijam do niej żółtka i ubijam mikserem (lub blenderem), aż masa będzie gładka i zacznie gęstnieć. Studzę ją, dodaje do sera mascarpone i ubijam, aż całość będzie gładka. Dodaję całą wódkę (można dodać mniej – najlepiej jest spróbować masy) i jeszcze raz mieszam.
  • Tak przygotowana masa będzie puszysta jak pianka. Na dno dwóch kieliszków wlewam spory chlust nalewki, przykrywam ją warstwą pokruszonych biszkoptów, dociskam. Na biszkopty wykładam warstwę pokrojonych truskawek, a te przykrywam warstwą serowo-żółtkową.
  • Na masę wykładam kolejną warstwę biszkoptów, suto skrapiam je ‘sosem’ powstałym z truskawek, na biszkopty ponownie wykładam warstwę truskawek, a te ponownie przykrywam kremem.