Torcik bezowy z owocami i kremem. Najprościej jak się da, najsmaczniej pod słońcem.
składniki:
7 dużych białek szczypta soli 300 g cukru 1 łyżeczka białego octu winnego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
składniki kremu:
250 g mascarpone 500 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru
przyrządzanie:
Na papierze do pieczenia narysuj trzy okręgi o średnicy około 22 cm, lub dwa większe. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj do ubitych białek cukier i miksuj aż piana będzie lśniąca. Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną. Wyłóż bezę na przygotowany papier do pieczenia.
Piecz 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz dalej przez 1,5 godziny (termoobieg).
Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia (na kilka godzin lub na całą noc). Teraz czas na kremik do bezy.
Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem. Kremówkę ubij na sztywną pianę. Połącz delikatnie kremówkę z masą mascarpone.
Przed podaniem delikatnie odklej każdą bezę z papieru do pieczenia. Połóż od razu na talerz, na którym będziesz serwować. Beza jest bardzo delikatna i się kruszy. Każdy blat bezowy posmaruj kremem i ułóż na nim owoce. Możesz posypać czekoladą, dodać listki mięty. Do krojenia dobry jest bardzo ostry nóż.