Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

Torcik jogurtowo-pomarańczowy

Znakomity pomysł na deser podawany przy okazji wyniosłych uroczystości. Idealny pomysł na tort urodzinowy, który stosunkowo łatwo można przygotować samemu.

Składniki:

  • 2 okrągłe blaty z ciemnego biszkoptu
  • 2 opakowania waniliowego serka homogenizowanego
  • 500 ml naturalnego jogurtu
  • 2-3 łyżki żelatyny
  • 5 pomarańczy
  • 3-4 łyżki likieru pomarańczowego
  • ruloniki z ciemnej i białej czekolady

Przygotowanie:

Z jednej całej pomarańczy wyciskamy sok. Pozostałe pomarańcze obieramy. Dwie pomarańcze kroimy w plastry a kolejne dwie w kostkę. Sok podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Mieszamy z jogurtem.
Całość wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu łączymy z serkiem waniliowym a następnie dodajemy do tego pokrojone w kostkę pomarańcze i likier. Jeden blat kładziemy w tortownicy. Odkładamy dwie łyżki kremu serowo-pomarańczowego a resztę kremu układamy na biszkopcie. Przykrywamy drugim blatem. Wierzch i boki smarujemy pozostawionym kremem i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem dekorujemy torcik plastrami pomarańczy i posypujemy rulonikami z czekolady.