Znakomity pomysł na deser podawany przy okazji wyniosłych uroczystości. Idealny pomysł na tort urodzinowy, który stosunkowo łatwo można przygotować samemu.
Składniki:
- 2 okrągłe blaty z ciemnego biszkoptu
- 2 opakowania waniliowego serka homogenizowanego
- 500 ml naturalnego jogurtu
- 2-3 łyżki żelatyny
- 5 pomarańczy
- 3-4 łyżki likieru pomarańczowego
- ruloniki z ciemnej i białej czekolady
Przygotowanie:
Z jednej całej pomarańczy wyciskamy sok. Pozostałe pomarańcze obieramy. Dwie pomarańcze kroimy w plastry a kolejne dwie w kostkę. Sok podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Mieszamy z jogurtem.
Całość wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu łączymy z serkiem waniliowym a następnie dodajemy do tego pokrojone w kostkę pomarańcze i likier. Jeden blat kładziemy w tortownicy. Odkładamy dwie łyżki kremu serowo-pomarańczowego a resztę kremu układamy na biszkopcie. Przykrywamy drugim blatem. Wierzch i boki smarujemy pozostawionym kremem i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem dekorujemy torcik plastrami pomarańczy i posypujemy rulonikami z czekolady.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













