Wykwintny, intensywnie czekoladowy torcik przełożony kremem o smaku likieru Bailays - pozycja obowiązkowa dla każdego czekoladoholika. Elegancki i pyszny deser, który nie wymaga dużego nakładu pracy, a zaskoczy każdego gościa. Pasuje do niedzielnej kawy i na świąteczny stół. Spróbuj koniecznie, a będziesz do niego wracać!
czas: 100 minut
liczba porcji: 10 osób
składniki:
Ciasto:
- 55 g gorzkiej czekolady, najlepiej 70%
- 80 g kakao
- 190 ml wrzątku (3/4 szklanki)
- 150 g mąki pszennej tortowej (niepełna szklanka)
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 90 g masła
- 250 g cukru trzcinowego (można zastąpić 220 g białego cukru)
- 2 jajka
- 250 ml mleka kokosowego (szklanka)
- 100 ml śmietany kremówki (niepełne pół szklanki)
- 200 g serka mascarpone
- cukier puder do smaku około 100 g (mniej niż pół szklanki)
- 50 ml likieru Baileys lub innego likieru śmietankowego
- 150 g mleka kokosowego (ilość pozostała ze standardowej puszki 400 g)
- 100 g gorzkiej czekolady
przyrządzanie:
Ciasto:
Czekoladę i kakao rozpuścić we wrzątku i odstawić na około 10 minut do przestudzenia. W tym czasie połączyć suche składniki i przesiać przez sito. W misce zmiksować cukier z jajkami i rozpuszczonym masłem do uzyskania puszystej masy. Następnie wlewać porcjami mleko kokosowe i masę czekoladową – cały czas miksując. Gdy wszystkie mokre składniki zostaną połączone delikatnie na niskich obrotach zmiksować masę z mąką, dosypując porcjami. Ciasto będzie miało rzadką konsystencję. Przelać je do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec 50 minut w temperaturze 170 stopni grzałka góra – dół, po tym czasie sprawdzić i ewentualnie piec dłużej do tzw. suchego patyczka.
Studzić nie krócej niż 30 minut
W tym czasie ubić zimną śmietanę, połączyć delikatnie z cukrem pudrem, następnie dodać partiami serek mascarpone miksując na niskich obrotach, by masa się nie zważyła. Na końcu wlać likier Baileys i odstawić do lodówki.
Gdy ciasto wystudzi się całkowicie przekroić je na pół. Dolny krążek włożyć do tortownicy, pokryć warstwą masy i docisnąć delikatnie górnym krążkiem, po czym odstawić do lodówki.
Przygotować polewę rozpuszczając gorzką czekoladę z pozostałym mlekiem kokosowym. Przestudzić chwilę, polać polewą wierzch ciasta i ponownie odstawić do lodówki.
Torcik najlepiej smakuje schłodzony.
Smacznego!