Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Tort mocno czekoladowy z kremem Baileys

Wykwintny, intensywnie czekoladowy torcik przełożony kremem o smaku likieru Bailays - pozycja obowiązkowa dla każdego czekoladoholika. Elegancki i pyszny deser, który nie wymaga dużego nakładu pracy, a zaskoczy każdego gościa. Pasuje do niedzielnej kawy i na świąteczny stół. Spróbuj koniecznie, a będziesz do niego wracać!

DSC00929edit2

czas: 100 minut

liczba porcji: 10 osób

składniki:
Ciasto:

  • 55 g gorzkiej czekolady, najlepiej 70%
  • 80 g kakao
  • 190 ml wrzątku (3/4 szklanki)
  • 150 g mąki pszennej tortowej (niepełna szklanka)
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g masła
  • 250 g cukru trzcinowego (można zastąpić 220 g białego cukru)
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka kokosowego (szklanka)
Masa:
  • 100 ml śmietany kremówki (niepełne pół szklanki)
  • 200 g serka mascarpone
  • cukier puder do smaku około 100 g (mniej niż pół szklanki)
  • 50 ml likieru Baileys lub innego likieru śmietankowego
Polewa:
  • 150 g mleka kokosowego (ilość pozostała ze standardowej puszki 400 g)
  • 100 g gorzkiej czekolady

przyrządzanie:

 Ciasto:

Czekoladę i kakao rozpuścić we wrzątku i odstawić na około 10 minut do przestudzenia. W tym czasie połączyć suche składniki i przesiać przez sito. W misce zmiksować cukier z jajkami i rozpuszczonym masłem do uzyskania puszystej masy. Następnie wlewać porcjami mleko kokosowe i masę czekoladową – cały czas miksując. Gdy wszystkie mokre składniki zostaną połączone delikatnie na niskich obrotach zmiksować masę z mąką, dosypując porcjami. Ciasto będzie miało rzadką konsystencję. Przelać je do tortownicy o średnicy 26 cm  wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec 50 minut w temperaturze 170 stopni grzałka góra – dół, po tym czasie sprawdzić i ewentualnie piec dłużej do tzw. suchego patyczka.

Studzić nie krócej niż 30 minut

W tym czasie ubić zimną śmietanę, połączyć delikatnie z cukrem pudrem, następnie dodać partiami serek mascarpone miksując na niskich obrotach, by masa się nie zważyła. Na końcu wlać likier Baileys i odstawić do lodówki.

Gdy ciasto wystudzi się całkowicie przekroić je na pół. Dolny krążek włożyć do tortownicy, pokryć warstwą masy i docisnąć delikatnie górnym krążkiem, po czym odstawić do lodówki.

Przygotować polewę rozpuszczając gorzką czekoladę z pozostałym mlekiem kokosowym. Przestudzić chwilę, polać polewą wierzch ciasta i ponownie odstawić do lodówki.

Torcik  najlepiej smakuje schłodzony.

DSC00930edit

Smacznego!