Red Velvet ciasto, które onieśmiela wyglądem i smakiem. Cudowne!
składniki:
- 120 g - masło
- 300 g - cukru
- laska wanilii
- 2 - jajka
- 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
- 1 łyżka - kakao
- 250 g - mąki
- szczypta czerwonego barwnika spożywczego
- 1½ szklanki - maślanki
- 1 łyżeczka - sody
- 1 łyżeczka - octu jabłkowego
- Krem
- ½ l - śmietany 30%
- laska wanilii
- ½ szklanki - cukru pudru
- ½ kg - sera mascarpone
przyrządzanie:
Masło utrzeć w wysokiej misce. Dodać miąż z laski wanilii, cukier, wybić jajka i zmiksować.
Do miseczki wsypać sodę, zalać octem i odstawić na 15 minut.
Do masy wsypać proszek do pieczenia i kakao, przesiać mąkę, dodać barwnik, wlać sodę oraz maślankę. Zmiksować. Przelać do dwóch tortownic (średnica 25 cm, foremki wyłożone papierem, wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą).
Piec przez 30 minut w temp. 180 st. C.
Do miski wlać schłodzoną śmietanę. Dodać miąższ z laski wanilii. Ubić. Posłodzić i zmiksować. Wymieszać z serem mascarpone.
Połowę masy wyłożyć na pierwszy blat, przykryć drugim krążkiem ciasta. Nałożyć resztę kremu. Wierzch wyrównać.