Torcik z kiwi w roli głównej.
składniki:
- 3 - jajka
- szczypta soli
- 3 łyżki - cukru
- 3 łyżki - mąki
- 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
- Krem
- 200 ml - śmietany 36%
- 3 łyżki - cukru pudru
- 250 g - mascarpone
- 2 łyżki - wiórków kokosowych
- skórka z limonki
- 2 łyżeczki - soku z limonki
- Wierzch
- 1 - galaretka o smaku kiwi
- 5 - kiwi
przyrządzanie:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodać cukier. Cały czas miksując dorzucić po jednym żółtku. Porcjami dodać mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia. Przelać do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem. Piec przez 20-25 minut w temp. 180 st. C.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać mascarpone, wiórki, skórkę i sok z limonki (owoc trzeba wcześniej wyszorować i sparzyć). Wymieszać i rozłożyć na wystudzonym biszkopcie. Wstawić do lodówki.
Galaretkę rozpuścić we wrzątku (400 ml). Odstawić. Kiwi obrać, pokroić w plastry, przełożyć do miski i na jakieś 3 minuty zalać gorącą wodą. Zabieg ten pozwala zneutralizować zawarty w kiwi enzym, który rozkłada białko, co z kolei powoduje, że galaretka z surowymi owocami nie chce zastygnąć. Wystudzić i dobrze odsączyć na ręczniku papierowym. Ułożyć na kremie limonkowym i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki. Podawać, gdy galaretka całkowicie zastygnie.