W Hiszpanii tradycyjnie jada się je na Wielkanoc, a także jako danie śniadaniowe. O czym mowa? Torrija to hiszpańskie danie słodkie, przyrządzane ze smażonego chleba. Poznajcie przepis.
składniki:
- 1 czerstwa bagietka
- 1 cytryna
- 1 litr mleka
- 1 laska cynamonu
- 2 łyżeczki cukru
- 2 jajka, roztrzepane
- oliwa z oliwek do smażenia
- cynamon do posypania
- cukier do posypania
przyrządzanie:
- Bagietkę pokroić na kromki o grubości 3 cm. Odłożyć na bok. Obrać cytrynę.
- Do rondelka wlać mleko, dodać skórkę z cytryny i cynamon. Podgrzewać na średnim ogniu, ale nie zagotowywać. Dodać cukier i podgrzewać przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawić z ognia i przelać do miski.
- Kromki bagietki namoczyć w mleku, wyjąć i delikatnie osączyć z nadmiaru płynu. Następnie zanurzać w roztrzepanym jajku.
- Na patelni rozgrzać dwucentymetrową warstwę oliwy. Dodać kromki bagietki i smażyć z obydwu stron na rumiano. Odkładać na papierowe ręczniki.
- W miseczce wymieszać cynamon z cukrem i posypać jeszcze gorące kromki.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe