- 25 dag cukru
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek mąki tortowej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- starta skórka z 1 cytryny
- 1 l śmietany kremówki
- 200 g marmolady cytrynowej
- 1 szklanki soku z cytryn
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 opakowania zagęszczacza do śmietany
- 5 dag płatków migdałowych
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- 2 cytryny
- czerwone i zielone owoce kandyzowane
Jajka utrzeć na pianę z 15 dag cukru oraz stratą skórką z cytryny. Mąkę tortową połączyć z 8 dag mąki ziemniaczanej i proszkiem do pieczenia. Przesiać bezpośrednio do masy jajecznej i dokładnie wymieszać. Formę wieńcową o śr. 24 cm natłuścić i posypać tartą bułką. Ciasto przelać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temp. 200oC. Ciasto wyjąć z formy i ostudzić. Sok z cytryny zagotować z resztą cukru. Pozostałą mąkę ziemniaczaną rozprowadzić wodą, zagęścić sos i zagotować. Przelać do miski, wystudzić. Ubić 150 ml śmietany i wymieszać z sosem. Ciasto przekroić na 3 warstwy. Dolną posmarować marmoladą, przykryć drugim krążkiem, posmarować kremem i przykryć ostatnią warstwą. Resztę śmietany ubić na z cukrem waniliowym i zagęszczaczem. Połowę śmietany przełożyć do szprycy z okrągłą końcówką, a resztą posmarować cały tort. Szprycą wyciskać „wężyki" na powierzchni tortu, posypać zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Cytryny obrać usuwając również białą skórkę, pokroić w plastry i udekorować nimi i kandyzowanymi owocami.