Ekspresowy torcik Mocca, bez pieczenia. Bardzo prosty przepis, w sam raz na święta.
składniki:
1 opakowanie biszkoptów dowolnych biszkoptów
250 g serka mascarpone
100 g serka śmietankowego, bez soli
600 ml śmietanki 36%
80 g cukru pudru
pół kostki białek czekolady
170 ml wystudzonej czarnej kawy
50 ml likieru czekoladowego
do dekoracji: kolorowa posypka, resztka
przyrządzanie:
- Wystudzoną kawę wymieszaj z likierem w szklance, przygotuj sobie pędzelek.
- Biszkopty ułóż w formie, tak aby były bardzo blisko siebie.
- Potraktuj pędzelkiem nasączonym w likierze i kawie, każdego biszkopta.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw na chwilę.
- Kremówkę ubij na sztywno z pudrem, dodaj mascarpone, serek śmietankowy i na końcu roztopioną czekoladę.
- Nie ubijaj zbyt długo. Teraz połowę kremu ułóż na dolne biszkopty. Ponownie dokładnie rozłóż biszkopty, tym razem bezpośrednio na krem. Pamiętaj o ich odpowiednim namoczeniu mieszanką likieru i kawki.
- Do resztki kremu dosyp 1 łyżkę kakao. Rozłóż resztę kremu dokładnie rozsmarowując go, wyrównaj powierzchnię. Udekoruj według uznania.
- Ciasto przełóż do lodówki na całą noc.