Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Tort Mocca- bez pieczenia

Ekspresowy torcik Mocca, bez pieczenia. Bardzo prosty przepis, w sam raz na święta.     

składniki:
1 opakowanie biszkoptów dowolnych biszkoptów 250 g serka mascarpone 100 g serka śmietankowego, bez soli 600 ml śmietanki 36% 80 g cukru pudru pół kostki białek czekolady 170 ml wystudzonej czarnej kawy 50 ml likieru czekoladowego do dekoracji: kolorowa posypka, resztka

przyrządzanie:

  • Wystudzoną kawę wymieszaj z likierem w szklance, przygotuj sobie pędzelek.
  • Biszkopty ułóż w formie, tak aby były bardzo blisko siebie.
  • Potraktuj pędzelkiem nasączonym w likierze i kawie, każdego biszkopta.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw na chwilę.
  • Kremówkę ubij na sztywno z pudrem, dodaj mascarpone, serek śmietankowy i na końcu roztopioną czekoladę.
  • Nie ubijaj zbyt długo. Teraz połowę kremu ułóż na dolne biszkopty. Ponownie dokładnie rozłóż biszkopty, tym razem bezpośrednio na krem. Pamiętaj o ich odpowiednim namoczeniu mieszanką likieru i kawki.
  • Do resztki kremu dosyp 1 łyżkę kakao. Rozłóż resztę kremu dokładnie rozsmarowując go, wyrównaj powierzchnię. Udekoruj według uznania.
  • Ciasto przełóż do lodówki na całą noc.