To ciasto na specjalne okazje. Szykują się urodziny bliskiej osoby, a może masz coś szczególnego do świętowania? Zrób tort Pavlova w swojej własnej kuchni. A wykorzystamy do niego sezonowe maliny.
składniki:
BEZA:
7 białek (z jaj wiejskich najlepiej)
350 g cukru drobnego białego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego
szczypta soli
KREM:
250 g śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
łyżka cukru pudru
3 łyżki malibu
1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii
2 łyżki ugotowanego i wystudzonego budyniu waniliowego
SOS MALINOWY:
szklanka malin
2 łyżki cukru pudru
ORAZ:
maliny(dowolna ilość na tort)
cukier puder (opcjonalnie)
przyrządzanie:
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni z termobiegiem.
Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 22 cm i przełożyć ubite białka za pomocą szpatułki. Uformować okrągły kształt rysując fale.
Wstawić do piekarnika i natychmiast zmniejszyć temp. do 160 stopni. W tej temperaturze piec 10 minut, a następnie zmniejszyć do 120 i piec 90 minut.
Uchylić delikatnie piekarnik i zostawić w nim bezę do wysuszenia.
Śmietankę ubić na sztywno, dodawać powoli ser mascarpone, cukier puder, budyń i na końcu malibu z wanilią. Rozłożyć przygotowany krem na bezie i rozrzucić maliny.