Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Tort pomarańczowy

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 17 dag cukru
  • 8,5 dag mąki
  • 8,5 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 5 łyżek margaryny
  • szczypta soli
  • sok z 4 pomarańczy
  • 4 łyżki likieru pomarańczowego

Nadzienie:

  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 żółtka
  • 10 dag cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 10 dag płatków migdałowych i 5 dag wiórków czekoladowych do dekoracji.

Formę o śr. 24 cm wysmarować 1 łyżką tłuszczu i oprószyć mąką. Jajka, cukier i szczyptę soli ubić na krem. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i stopioną margarynę. Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy i piec przez 10 minut w temp. 200oC, po czym zmniejszyć temp. Do 180oC i piec dalej 20 minut. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Żółtka ubić z cukrem. Mleko zagotować z cukrem waniliowym i szczyptą soli, dodać do żółtek. Krem podgrzewać mieszając (nie gotować!). Dodać żelatynę, wymieszać, schłodzić. Śmietanę ubić i połączyć z kremem. Biszkopt przekroić na 2-3 części, skropić sokiem zmieszanym z likierem. Przełożyć kremem. Wierzch i boki tortu posmarować kremem, obsypać płatkami i wiórkami. Wstawić do lodówki na 2h.