Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Tort tiramisu

Tort tiramisu jest bardzo efektowny i zrobi wrażenie na każdym. Jeśli dasz się skusić na kawałek....będziesz w siódmym niebie.

7118760147_44be13c177_b

składniki:

  • 5 - jajek
  • 220 g - drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 100 g - mąki pszennej
  • 100 g - mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki - wody
  • 2 łyżka - oleju
  • Dekoracja
 
  • 250 g - malin / innych owoców
  • kakao gorzkie
  • podłużne biszkopty
  • Krem
 
  • 500 g - serka mascarpone
  • gęsta śmietana 30%
  • 4 - żółtka
  • 2 łyżeczki - żelatyny
  • 1 filiżanka - espresso
  • 75 ml - mleka
 
  • Poncz
  • 2 filiżanki - espresso
  • 2 łyżki - likieru amaretto

przyrządzanie:

Dno foremki (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, od razu na jego dno, lub półkę niżej, położyć blachę lub naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
Obie mąki przesiać. Do garnuszka wlać wodę i olej. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z połową cukru na puszysty, gęsty kogel-mogel. Osobno ubić białka na średnio sztywno ze szczyptą soli. Następnie dosypywać po łyżce pozostałego cukru i ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści a białka będą ubite na sztywną, lśniącą pianę (miskę odwracamy do góry nogami, białka muszą zostać w misce ). Do białek dodać żółtka i połączyć za pomocą szpatułki. Następnie dosypać  1/4  suchych składników, wlać część płynu, mieszać bardzo delikatnie, dodać kolejną  1/4  i odrobinę wody z olejem, i znowu mieszać bardzo delikatnie, dosypać i wlać resztę składników, ostrożnie połączyć.

Masę biszkoptową przelać do foremki i piec przez ok. 40 minut (do suchego patyczka). Wystudzić. Wierzch wyrównać, następnie przekroić ciasto na 3 części.

Zrobić krem. Żelatynę rozpuścić w espresso, mleko zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje, dodać ją do gorącego mleka i wymieszać. Ostudzić, następnie przecedzić przez sitko.

Żółtka ubić z 2 łyżkami cukru na jasny, puszysty krem. Osobno ubić śmietanę z pozostałymi 2 łyżkami cukru. Do żółtek dodać ubitą śmietanę oraz ser mascarpone. Wymieszać na wolnych obrotach miksera na gęsty krem. Następnie dolać ostudzoną żelatynę i wymieszać. Schłodzić przez kilka chwil w lodówce, by krem nieco stężał.
Przygotować poncz. Ostudzone espresso wymieszać z likierem migdałowym.

Dno tortownicy o ok. 2 cm większej, czyli 23 cm, wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Ułożyć pierwszy krążek biszkoptu. Nasączyć ponczem, nałożyć  1/3  kremu i mniej więcej połowę malin, posypać kakao. Nakryć kolejnym biszkoptem i powtórzyć wszystkie czynności.

Po położeniu ostatniego krążka całość należy docisnąć, by nieco masy wydostało się na zewnątrz, następnie pokryć wierzch oraz boki ostatnią porcją masy. Gotowy tort obłożyć biszkoptami (jeśli są zbyt długie, należy je przyciąć). Udekorować kakao i malinami. Schłodzić w lodówce.

W przypadku braku tortownicy o 2 cm większej można przykleić biszkopty i przewiązać tort szeroką wstążką.