Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Tort tiramisu

Tort tiramisu jest bardzo efektowny i zrobi wrażenie na każdym. Jeśli dasz się skusić na kawałek....będziesz w siódmym niebie.

7118760147_44be13c177_b

składniki:

  • 5 - jajek
  • 220 g - drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 100 g - mąki pszennej
  • 100 g - mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki - wody
  • 2 łyżka - oleju
  • Dekoracja
 
  • 250 g - malin / innych owoców
  • kakao gorzkie
  • podłużne biszkopty
  • Krem
 
  • 500 g - serka mascarpone
  • gęsta śmietana 30%
  • 4 - żółtka
  • 2 łyżeczki - żelatyny
  • 1 filiżanka - espresso
  • 75 ml - mleka
 
  • Poncz
  • 2 filiżanki - espresso
  • 2 łyżki - likieru amaretto

przyrządzanie:

Dno foremki (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, od razu na jego dno, lub półkę niżej, położyć blachę lub naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
Obie mąki przesiać. Do garnuszka wlać wodę i olej. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z połową cukru na puszysty, gęsty kogel-mogel. Osobno ubić białka na średnio sztywno ze szczyptą soli. Następnie dosypywać po łyżce pozostałego cukru i ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści a białka będą ubite na sztywną, lśniącą pianę (miskę odwracamy do góry nogami, białka muszą zostać w misce ). Do białek dodać żółtka i połączyć za pomocą szpatułki. Następnie dosypać  1/4  suchych składników, wlać część płynu, mieszać bardzo delikatnie, dodać kolejną  1/4  i odrobinę wody z olejem, i znowu mieszać bardzo delikatnie, dosypać i wlać resztę składników, ostrożnie połączyć.

Masę biszkoptową przelać do foremki i piec przez ok. 40 minut (do suchego patyczka). Wystudzić. Wierzch wyrównać, następnie przekroić ciasto na 3 części.

Zrobić krem. Żelatynę rozpuścić w espresso, mleko zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje, dodać ją do gorącego mleka i wymieszać. Ostudzić, następnie przecedzić przez sitko.

Żółtka ubić z 2 łyżkami cukru na jasny, puszysty krem. Osobno ubić śmietanę z pozostałymi 2 łyżkami cukru. Do żółtek dodać ubitą śmietanę oraz ser mascarpone. Wymieszać na wolnych obrotach miksera na gęsty krem. Następnie dolać ostudzoną żelatynę i wymieszać. Schłodzić przez kilka chwil w lodówce, by krem nieco stężał.
Przygotować poncz. Ostudzone espresso wymieszać z likierem migdałowym.

Dno tortownicy o ok. 2 cm większej, czyli 23 cm, wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Ułożyć pierwszy krążek biszkoptu. Nasączyć ponczem, nałożyć  1/3  kremu i mniej więcej połowę malin, posypać kakao. Nakryć kolejnym biszkoptem i powtórzyć wszystkie czynności.

Po położeniu ostatniego krążka całość należy docisnąć, by nieco masy wydostało się na zewnątrz, następnie pokryć wierzch oraz boki ostatnią porcją masy. Gotowy tort obłożyć biszkoptami (jeśli są zbyt długie, należy je przyciąć). Udekorować kakao i malinami. Schłodzić w lodówce.

W przypadku braku tortownicy o 2 cm większej można przykleić biszkopty i przewiązać tort szeroką wstążką.