Na urodziny, dla gości. Nie wymaga wielkiego nakładu czasu. Warto poświęcić każda minutę na pieczenie, mieszanie, nakładanie kremu - bo smakuje pysznie. Tort czekoladowy z masą kajmakową!
składniki:
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 200 g czekolady gorzkiej 70%, posiekanej
- 200 g masła
- 1 szklanka (250 ml) mleka
- 3 jajka
- 1 i 1/4 szklanki drobnego brązowego cukru
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 65 g (pół szklanki) kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki likieru kawowego
- 2 puszki masy kajmakowej (1 puszka = 400 g), w temperaturze pokojowej
- 250 g czekolady gorzkiej 70%
przyrządzanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W garnuszku umieścić masło i mleko. Podgrzewać, do roztopienia się masła. Dodać czekoladę, wymieszać, do jej roztopienia i otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Przestudzić.
Do drugiego naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
Sos czekoladowy przelać do większej miski. Dodać jajka oraz cukier i wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia. Dodać przesiane suche składniki, likier kawowy, wymieszać do połączenia.
3 formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do nich ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 160ºC przez 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Uwaga: z podanych składników można upiec jedno ciasto, po upieczeniu przekroić na 3 części. Czas pieczenia się wydłuży.
MASA :
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.
Masę kajmakową umieścić w misie miksera i rozpocząć miksowanie. Dodawać roztopioną czekoladę (może być ciepła, lecz nie gorąca), w kilku turach, cały czas miksując do otrzymania gładkiego kremu czekoladowego.
Wykonanie
Blaty czekoladowe przełożyć kremem czekoladowym. Schłodzić w lodówce. Krem zastygnie.