Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tortellini z mięsem w sosie serowym

Tradycyjne włoskie pierożki można podawać z różnymi nadzieniami (mięsne, serowe, ze szpinakiem, itp). W naszym przepisie postanowiliśmy przedstawić Wam wersję dla osób lubiących mięso. Tortellini świetnie nadają się jako składnik sałatek, samodzielne danie lub można też zamienić je z polskimi uszkami i dodać do zupy.

tortellini-357887_1280

składniki:
Mięso (mogą być resztki mięs pieczonych lub duszonych, nadaje się prawie każdy rodzaj mięsa)

  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka pieprzu białego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • oliwa
  Ciasto (na około 210 sztuk):
  • ½ kg mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 żółtka

przyrządzanie:

  • Mięso myjemy, oczyszczamy i suszymy.
  • Wszystkie przyprawy i zioła utłuc lekko w moździerzu i wymieszać.
  • Nacieramy mięso przyprawami oraz lekko wcieramy oliwę, odstawiamy na około 30 minut do lodówki.
  • Mięso dusimy 30 minut.
  • Ostudzone mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy, gdy farsz będzie za suchy dolewamy odrobinę bulionu.
  • Mąkę z masłem i żółtkiem zagniatamy rękoma.
  • Delikatnie i małymi porcjami dolewamy gorącą wodę.
  • Zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
  • Wałkiem lub maszynką do makaronu rozwałkowujemy ciasto na średniej grubości płaty.
  • Wycinamy krążki o średnicy 5 cm.
  • Łyżeczką nakładamy odrobinę farszu i składamy pierożka.
  • Lepimy brzegi leżącego na stolnicy pierożka i podnosimy do góry. Końcówki ściskamy i kleimy.
  • Układamy na oprószonej mąką tacy.
  • Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli.
  • Wyjmujemy jak wypłyną.
  • Podawać polane sosem serowym.

Sos serowy:

  • Serek topiony wraz ze śmietaną i odrobiną masła rozpuszczamy na małym ogniu, dokładamy wyciśnięty czosnek (można również dodać podsmażony boczek). Gdy sos jest za rzadki – zagęszczamy odrobiną mąki, gdy za gęsty – dodajemy odrobinę mleka.

 

Lubisz gotować? Sprawdź też nasze inne przepisy! (zobacz tutaj)