Tradycyjne włoskie pierożki można podawać z różnymi nadzieniami (mięsne, serowe, ze szpinakiem, itp). W naszym przepisie postanowiliśmy przedstawić Wam wersję dla osób lubiących mięso. Tortellini świetnie nadają się jako składnik sałatek, samodzielne danie lub można też zamienić je z polskimi uszkami i dodać do zupy.
składniki:
Mięso (mogą być resztki mięs pieczonych lub duszonych, nadaje się prawie każdy rodzaj mięsa)
- 1 łyżka rozmarynu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka pieprzu białego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- oliwa
- ½ kg mąki
- 1 łyżeczka masła
- 2 żółtka
przyrządzanie:
- Mięso myjemy, oczyszczamy i suszymy.
- Wszystkie przyprawy i zioła utłuc lekko w moździerzu i wymieszać.
- Nacieramy mięso przyprawami oraz lekko wcieramy oliwę, odstawiamy na około 30 minut do lodówki.
- Mięso dusimy 30 minut.
- Ostudzone mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy, gdy farsz będzie za suchy dolewamy odrobinę bulionu.
- Mąkę z masłem i żółtkiem zagniatamy rękoma.
- Delikatnie i małymi porcjami dolewamy gorącą wodę.
- Zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
- Wałkiem lub maszynką do makaronu rozwałkowujemy ciasto na średniej grubości płaty.
- Wycinamy krążki o średnicy 5 cm.
- Łyżeczką nakładamy odrobinę farszu i składamy pierożka.
- Lepimy brzegi leżącego na stolnicy pierożka i podnosimy do góry. Końcówki ściskamy i kleimy.
- Układamy na oprószonej mąką tacy.
- Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli.
- Wyjmujemy jak wypłyną.
- Podawać polane sosem serowym.
Sos serowy:
- Serek topiony wraz ze śmietaną i odrobiną masła rozpuszczamy na małym ogniu, dokładamy wyciśnięty czosnek (można również dodać podsmażony boczek). Gdy sos jest za rzadki – zagęszczamy odrobiną mąki, gdy za gęsty – dodajemy odrobinę mleka.