Gotowe kupne tortellini będzie o wiele lepiej smakowało jeżeli podamy je z domowym sosem śmietanowym i odrobiną świeżego groszku. Spróbujcie sami!
składniki:
- 250g tortellini z nadzieniem grzybowym
- 200g zielonego groszku mrożonego
- 220g kwaśnej śmietany 12%
- 100ml wody
- 50ml białego wina
- 1 duża cebula
- 2 spore ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
- granulowany czosnek
przyrządzanie:
Do osolonego wrzątku wrzucić tortellini, gotować do miękkości. Zielony groszek wrzucić na wrzątek, gotować ok.5min. odcedzić. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, wrzucić na rozpuszczone masło, podsmażać aż do momentu aż zrobi się szklista, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę jeszcze podsmażać. Śmietanę rozrobić ze 100ml wody. Do cebulki dodać łyżkę mąki, zrobić zasmażkę. Podlać 50ml białego wina. Chwilę podsmażyć, wlać śmietanę rozrobioną z wodą. Mieszać do czasu aż sos zacznie gęstnieć. Dodać groszek i delikatnie wymieszać. Doprawić pieprzem i granulowanym czosnkiem. Do sosu dodać ugotowane tortellini, delikatnie wymieszać.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy