Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Tortellini ze szpinakiem w grzybowej otulinie

Tortellini to tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem. Proponujemy przepis na pierożki ze szpinakiem i serem, podawane z ciepłym sosem grzybowym.

tortelloni-646680_640

składniki:
  Na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szklanka ciepłej wody
  • 1 żółtko
  • 50 g masła
Nadzienie:  
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g serka ricotta
Sos:  
  • 150 ml śmietany
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 150 g pieczarek
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ok. 100 g parmezanu
  •  bazylia do dekoracji
     

przyrządzanie:

1. Robimy ciasto. Mieszamy mąkę z solą i żółtkiem. Stopniowo dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto.

2. Dodajemy masło.

3.  Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut.

4. Szpinak myjemy i drobno siekamy.

5. Obieramy czosnek i siekamy.

6. Na patelni smażymy czosnek ze szpinakiem, oprószamy solą i pieprzem. Dosimy. Dodajemy ricottę.

6. Ciasto rozwałkujemy i kroimy na kwadraty. Nakładamy farsz i sklejamy krawędzie.

7. Gotujemy w osolonej wodzie.

8. Przygotowujemy sos. Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło i wkrajamy pieczarki. Zalewamy winem. Solimy i dusimy.

9. Dodajemy śmietanę i przyprawy.

10. Rozkładamy na talerzach, polewamy sosem, sypiemy parmezan.

 

ZOBACZ TEŻ: Zapiekanka makaronowa z boczkiem i pieczarkami