Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Tortilla de patatas

Niezwykle proste i bardzo hiszpańskie danie. To tradycyjna tortilla przygotowana z ziemniaków i jajek.

food-1290636_960_720

składniki:

  • 4 jaja
  • 4–6 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • sól

przyrządzanie:

Ziemniaki pokroić w plastry, cebulę posiekać. Na patelni podgrzać dużą ilość oliwy, wrzucić cebulę i lekko zeszklić. Następnie wrzucić plastry ziemniaków, powinny one być głęboko, choć nie całkowicie, zanurzone w oleju. Należy smażyć je, co kilka minut obracając, tak, aby zmiękły i nabrały złocistego koloru. Pod koniec smażenia posolić. Następnie ściągnąć patelnię z ognia, ziemniaki i cebulę odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, a olej odlać do osobnego naczynia.

Jajka lekko ubić w misce, dołożyć do nich odsączone ziemniaki i cebulę, dodać odrobinę soli, a następnie delikatnie wymieszać. Odłożyć miskę na około 10–15 minut.

Na patelni mocno rozgrzać i równo rozprowadzić niewielką ilość oliwy (z tej na której wcześniej smażyły się ziemniaki i cebula). Wlać jajka z ziemniakami i cebulą. Smażyć na średnim płomieniu, uważając, żeby danie nie przywarło (w tym celu można delikatnie poruszać patelnią). Smażenie powinno trwać około 4–5 minut.

Nad patelnią ułożyć talerz. Szybko odwrócić patelnię tak, żeby tortilla ułożyła się na talerzu. Należy uważać, żeby danie się nie rozpadło. Następnie ponownie rozgrzać mocno i równo rozprowadzić odrobinę oleju na patelni. Umieścić na niej tortillę, surową stroną na dół. Smażyć przez kilka minut, aż do ścięcia się jajek.

ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy