Tortilla wegetariańska wychodzi pyszna, chrupiąca, a farsz ma lekko pikantny smak. Tortillę możesz łatwo smakować do pojemnika i zabrać ze sobą do szkoły, pracy lub na piknik.
składniki:
- 100 g brązowego ryżu
- 4 tortille pełnoziarniste
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 mała czerwona papryka
- 250 g passaty pomidorowej
- 1/2 ostrej papryczki w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryczki w proszku
- 10 listków bazylii
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju
przyrządzanie:
- Ryż gotuję według instrukcji na opakowaniu.
- Cebulę, paprykę kroję w kostkę.
- Rozgrzewam patelnię z olejemy dodaję posiekany czosnek, cebulę i chwilę smaż. Następnie dodaję pokrojoną paprykę. Całość smażę jeszcze 5 minut.
- Dodaję pozostałe składniki: fasolę, kukurydzę, passatę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszam i smażę jeszcze przez 15 minut na mały ogniu.
- Na suchą rozgrzaną patelnie układam placek tortilli i podgrzewam przez 10 sekund, dzięki temu jest bardziej elastyczny.
- Na środek tortilli nakładam farsz, zwijam. Tortillę przekładam na suchą patelnię i podsmażam przez 2 minuty.