Pecan pie to amerykański przepis. Deser ten jest idealny na zbliżającą się jesień. Chrupiący spód, słodki karmel, syrop klonowy i chrupiące orzechy pecan - do tego gorąca herbata lub kawa i chłodny jesienny wieczór od razu nabiera kolorów!
składniki:
- 200 g mąki
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 120g schłodzonego masła
- 1 żółtko
- 1 i 1/2 łyżki lodowatej wody
- 100g masła
- 125g ciemnego cukru
- 85g syropu klonowego
- 85g złotego syropu
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 300g orzechów pecan
przyrządzanie:
Blaszkę do tarty wysmarować niedużą ilością margaryny i obsypać odrobiną mąki.
Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać pokrojone w kostki masło i rozdrobnić w dłoniach, rozcierając je z mąką, do powstania kruszonki. Żółtko wymieszać z wodą i wlać do mąki i dość szybko wyrobić na gładkie ciasto.
Masę ukształtować w kulkę i rozwałkować na grubość około 3 milimetrów.
Piekarnik nagrzać do 1900C.
Przygotowane dno tarty przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia i wypełnić fasolą do pieczenia lub ceramicznymi kuleczkami. Piec około 12-15 minut. Następnie zredukować temperaturę do 1800C i wyjąć folię razem z wypełnieniem. Piec kolejne 7-10 minut, aż ciasto nabierze delikatnie złotego koloru.
W czasie pieczenia spodu, przygotować nadzienie.
Posiekać orzechy, kilka zostawić do dekoracji.
W garnuszku umieścić masło, cukier, syrop klonowy i złocisty. Roztopić na niedużym ogniu a następnie doprowadzić do wrzenia i gotować minutę, bez przerwy mieszając. Odstawić, aby nadzienie przestygło. Jajka roztrzepać z wanilią i wlać do ciepłej masy.
Dokładnie połączyć. Dodać pokrojone orzechy i wymieszać. Nadzienie przelać na podpieczony spód. Udekorować odłożonymi orzechami.
Piec około 30- 40 minut.