Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Tradycyjne ciasto PECAN PIE

Pecan pie to amerykański przepis. Deser ten jest idealny na zbliżającą się jesień. Chrupiący spód, słodki karmel, syrop klonowy i chrupiące orzechy pecan - do tego gorąca herbata lub kawa i chłodny jesienny wieczór od razu nabiera kolorów!4831c07e17a6912bde265bf08ee578d9

składniki:

  • 200 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 120g schłodzonego masła
  • 1 żółtko
  • 1 i 1/2 łyżki lodowatej wody
  • 100g masła
  • 125g ciemnego cukru
  • 85g syropu klonowego
  • 85g złotego syropu
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 300g orzechów pecan

przyrządzanie:

Blaszkę do tarty wysmarować niedużą ilością margaryny i obsypać odrobiną mąki.

Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać pokrojone w kostki masło i rozdrobnić w dłoniach, rozcierając je z mąką, do powstania kruszonki. Żółtko wymieszać z wodą i wlać do mąki i dość szybko wyrobić na gładkie ciasto.

Masę ukształtować w kulkę i rozwałkować na grubość około 3 milimetrów.

Piekarnik nagrzać do 1900C.

Przygotowane dno tarty przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia i wypełnić fasolą do pieczenia lub ceramicznymi kuleczkami. Piec około 12-15 minut. Następnie zredukować temperaturę do 1800C i wyjąć folię razem z wypełnieniem. Piec kolejne 7-10 minut, aż ciasto nabierze delikatnie złotego  koloru.

W czasie pieczenia spodu, przygotować nadzienie.

Posiekać orzechy, kilka zostawić do dekoracji.
W garnuszku umieścić masło, cukier, syrop klonowy i złocisty. Roztopić na niedużym ogniu a następnie doprowadzić do wrzenia i gotować minutę, bez przerwy mieszając. Odstawić, aby nadzienie przestygło. Jajka roztrzepać z wanilią i wlać do ciepłej masy.

Dokładnie połączyć. Dodać pokrojone orzechy i wymieszać. Nadzienie przelać na podpieczony spód. Udekorować odłożonymi orzechami.

Piec około 30- 40 minut.

ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy