Trochę podobne do naszych polskich pierogów, ale zupełnie inne... Pochodzą z Argentyny. Nadziewane sa mięsem, warzywami lub rybą, ale najpopularniejsze są te z tuńczykiem. Oto przepis.
składniki:
na ciasto:
- 30 g masła i 20 g smalcu (lub 50 g masła)
- 75 g białego wina
- 300 g wody
- 300 g mąki pszennej
- sól
na farsz:
- 2 posiekane cebule
- 2 łyżki oleju
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 pomidor pokrojony w kostkę
- 5-6 łyżek bułki tartej
- 3 łyżki mleka
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, płatki chilli do smaku
- smalec lub olej do smażenia (u mnie olej)
przyrządzanie:
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















