Kuchnia włoska nie tylko zaskakuje pizzą i makaronami, ale również pysznymi deserami. Tiramisu to jeden z naszych ulubionych, a specjalnie dla Was zdobyliśmy prawdziwie włoski tradycyjny przepis.
składniki:
-
Składniki:
- 6 żółtek
- 200 g cukru
- 750 g serka mascarpone
- 1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów
- kakao do dekoracji
- 1/2 szklanki wody
- 250 ml espresso
- 3-4 łyżki cukru
przyrządzanie:
-
-
Do garnka wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy cukier, gotujemy kilka minut aż cukier się całkiem rozpuści i powstanie syrop. Żółtka ubijamy w mikserze bardzo dokładnie, stopniowo dolewamy ciepły syrop powstały z wody i cukru. Żółtka ubijamy na bardzo puszystą masę. Do ubitych żółtek dodajemy po łyżce serek mascarpone. Mieszamy.
-
Do miseczki wlewamy kawę espresso, cukrujemy, mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
-
Na dnie foremki do pieczenia (u mnie o wymiarach 23 x 23 cm) układamy jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem kawowym. Na biszkoptach układamy warstwę kremu, na kremie kładziemy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych ponczem kawowym, na biszkopty ponownie kładziemy warstwę kremu. Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki na kilka godzin. Musi być dobrze schłodzone.
-