Przedstawiamy tradycyjny przepis na pyszny befsztyk tatarski!
składniki:
- 500 g polędwicy wołowej
- 4 żółtka
- 2 cebule
- 4 ogórki kiszone
- marynowane grzybki
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz
przyrządzanie:
Mięso umyć, osuszyć, a następnie drobno posiekać albo zemleć. Dolać 1 łyżkę oleju, ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu i wyrabiać tak długo, aż mięso będzie jednolite i gładkie.
Cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę.
Jajka umyć w ciepłej wodzie, sparzyć wrzątkiem i opłukać zimną wodą. Żółtka oddzielić od białek.
Mięso podzielić na 4 porcje, uformować kule, spłaszczyć, w każdym zrobić wgłębienie, ułożyć na talerzach albo półmisku, dookoła mięsa ułożyć posiekane ogórki i cebulę, a do każdego wgłębienia włożyć żółtko. Oprószyć grubą solą albo pieprzem.
Mięso podzielić na 4 porcje, uformować kule, spłaszczyć, w każdym zrobić wgłębienie, ułożyć na talerzach albo półmisku, dookoła mięsa ułożyć posiekane ogórki i cebulę, a do każdego wgłębienia włożyć żółtko. Oprószyć grubą solą albo pieprzem.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem