Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Trifle dyniowe – przepis idealny na Halloween!

Słowo „trifle” (nie mylić z trufle) oznacza coś małego, błahego. Jednak proponowany przez nas dziś deser to naprawdę „coś”, więc niech nikogo nie zmyli tłumaczenie! Trifle dyniowe to wariacja na temat jednego z wiekowych angielskich przysmaków, z jej wysokością dynią w roli głównej. Tak, dynia to doskonałe warzywo na… desery. Spróbujcie sami, jeśli nie mieliście jeszcze okazji!

Trifle to pochodzący z Anglii deser, na który przepis odnotowano po raz pierwszy w XVI-wiecznej książce „The good housewife’s Jewell”. Wówczas w swoim składzie miał m.in. krem z cukrem i wodę różaną. Przygotowywana współcześnie, na królewskim dworze i nie tylko, wersja trifle pojawiła się w połowie XVIII wieku, a składają się na nią: kruszone ciastka skropione winem, przekładane galaretką, bitą śmietaną i owocami. Obecnie trilfe w różnych odsłonach znane są na całym świecie w tysiącach kreatywnych odsłon. Nie zmienia się w tym deserze jedno - podanie w szklanym naczyniu, przez które możemy dostrzec warstwowe ułożenie składników.

Autumn layered pumpkin chocolate crumble dessert, selective focus

składniki:

  • 3 płaskie łyżki cukru pudru Cukier Królewski
  • 3 łyżki purée z dyni
  • 3 płaskie łyżki sera mascarpone
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki sypkiego imbiru
  • 1 szklanka pokruszonych ciastek imbirowych
  • 200 g śmietany kremówki (30%)

przyrządzanie:

Sprawdź przepis na następnej stronie!