
Mianem takim określa się niezwykle aromatyczne likiery pomarańczowe
Za wynalazcę tego likieru uważa się Jeana-Baptiste\’a Combiera, który stworzył go w 1834 roku na bazie pomarańczy z Haiti. Triple sec tej marki (Combier) wciąż wyrabiany jest tylko z wywodzących się z tamtych stron świata owoców. 
Nazwa triple sec wywodzi się od potrójnej destylacji, jakiej poddawany jest likier, który zazwyczaj ma około 40 % alkoholu. Najlepsze przygotowywane są na bazie brandy albo koniaku Jednymi z najpopularniejszych triple seców są Cointreau i Grand Marnier. 
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













