Szukasz pomysłu na smaczne, słodkie śniadanie? Francuskie rogaliki z jabłkami będą idealną propozycją. Sprawdź szybki przepis jak można je wykonać.
składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 3 jabłka
- sok z połowy cytryny
- 2,5 łyżki cukru + cukier do posypania po wierzchu
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka mąki pszennej
- jajko
- migdały w płatkach do posypania
przyrządzanie:
- Wykładamy ciasto francuskie.
- Jajka obieramy i usuwamy gniazda, aby nie ściemniały mieszamy je od razu z sokiem z cytryny. Dodajemy cukier, cynamon, łyżkę mąki i dokładnie mieszamy.
- Ciasto dzielimy na 8 kwadratów, na każdym po jednej stronie nakładamy nadzienie jabłkowe.
- Brzegi ciastek smarujemy jajkiem roztrzepanym z odrobiną wody, składamy na pół po przekątnej, tak by powstał trójkąt.
- Boki ciasta dociskamy palcami lub widelcem.
- Trójkąty wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Robimy 2 nacięcia na każdym trójkącie.
- Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem posypujemy odrobiną cukru i prażonych migdałów.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 *C przez około 20-22 minuty (do momentu, aż będą złote i chrupiące).
Znasz ciekawe przepisy? Podziel się i wygrywaj nagrody! (zobacz tutaj)