Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

Trójkąty z ciasta francuskiego z jabłkami

Szukasz pomysłu na smaczne, słodkie śniadanie? Francuskie rogaliki z jabłkami będą idealną propozycją. Sprawdź szybki przepis jak można je wykonać.

apple-bags-200423_1280

składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 jabłka
  • sok z połowy cytryny
  • 2,5 łyżki cukru + cukier do posypania po wierzchu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • jajko
  • migdały w płatkach do posypania

przyrządzanie:

  • Wykładamy ciasto francuskie.
  • Jajka obieramy i usuwamy gniazda, aby nie ściemniały mieszamy je od razu z sokiem z cytryny. Dodajemy cukier, cynamon, łyżkę mąki i dokładnie mieszamy.
  • Ciasto dzielimy na 8 kwadratów, na każdym po jednej stronie nakładamy nadzienie jabłkowe.
  • Brzegi ciastek smarujemy jajkiem roztrzepanym z odrobiną wody, składamy na pół po przekątnej, tak by powstał trójkąt.
  • Boki ciasta dociskamy palcami lub widelcem.
  • Trójkąty wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Robimy 2 nacięcia na każdym trójkącie.
  • Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem posypujemy odrobiną cukru i prażonych migdałów.
  • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 *C przez około 20-22 minuty (do momentu, aż będą złote i chrupiące).

 

Znasz ciekawe przepisy? Podziel się i wygrywaj nagrody! (zobacz tutaj)