Przygotowaliśmy dla Was znakomity przepis na sałatkę śledziową z grejpfrutem i pomarańczą. Do jej przygotowania potrzebujesz m.in.: filetów śledziowych a’la Maties Contimax, grejpfruta, pomarańczy, cebuli czerwonej, suszonej żurawiny oraz płatków migdałowych.
Przepis na oryginalną sałatkę śledziową z grejpfrutem i pomarańczą.
Składniki:
- 3 filety śledziowe a’la Maties Contimax
- 1 grejpfrut pokrojony w kostkę
- 1 pomarańcza pokrojona w kostkę
- 1/2 cebuli czerwonej pokrojonej w drobne talarki
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- łyżka płatków migdałowych
- świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pomarańczę i grejpfruta kroimy w kostkę, starając się oddzielić miąższ od białej błony między cząstkami owoca. Filety śledziowe a’la Matias (np. firmy Contimax) kroimy w kostkę, a czerwoną cebulę w cienkie talarki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Wykładamy do miseczek, każdą porcję posypując płatkami migdałowymi i suszoną żurawiną.
Tropikalna sałatka śledziowa z grejpfrutem i pomarańczą to przede wszystkim oryginalne i zaskakujące połączenie smaków – słonego śledzia, soczystych,słodko-gorzkich owoców cytrusowych oraz suszonej żurawiny. Idealnie nadaje się na lekką przekąskę w ciągu dnia, możemy ją też zaserwować w roli niecodziennej przystawki na domowym przyjęciu. Oprócz walorów smakowych, sałatka śledziowa jest także zdrową alternatywą dla ciężkich dań w naszej codziennej diecie. Jest źródłem kwasów omega 3 zawartych w śledziu oraz witaminy C, w którą bogate są z kolei owoce cytrusowe i żurawina.
Nasza rada: przygotowanie sałatki zajmuje nie więcej niż 15 minut, dlatego najlepiej zrobić ją na krótko przed podaniem. Dzięki temu w sałatce nie będzie za dużo soku, który z czasem wypuściłyby owoce.
Smacznego!
Przepis i zdjęcie: Contimax S.A.