Sezon na truskawki już tuż tuż! Idealnie sprawdzają się one nie tylko w formie deseru, ale też jako element dania głównego. Dzisiaj polecamy Wam sałatkę z sosem balsamico i szpinakiem. Pychota!
składniki:
- 1 szklanka świeżych truskawek, w plasterkach
- 1 dwie garści świeżego szpinaku
- 1/2 szklanki rozdrobnionego sera gorgonzola
- 1/4 szklanki octu balsamicznego
- garść orzechów włoskich
- garść nerkowców
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- szczypta soli
przyrządzanie:
W dużej misce wymieszaj truskawki, szpinak, orzechy i ser.
W małej misce wymieszaj miód i ocet balsamiczny. Stale mieszając, powoli dodawaj oliwę z oliwek. Dodaj też odrobinę soli.
Skrop sałatkę sosem i podawaj gościom!
SMACZNEGO!
Zobacz też: Sałatka z awokado i czarnej fasoli