Owocowa, lekka wersja słynnego włoskiego specjału
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 30 minut + kilka godzin chłodzenia
liczba porcji: 4
składniki:
1 jajko
3 żółtka
500 g sera mascarpone
100 g cukru
50 g cukru pudru
400 g truskawek
24 podłużne biszkopty
200 ml soku porzeczkowego
1 kieliszek lkieru porzeczkowego
przyrządzanie:
4 żółtka, cukier wymieszać w żaroodpornej misce i umieścić ją na garnku z gotującą się wodą, uważając, aby miska nie była zanurzona w kąpieli wodnej. Mieszankę ubijać mikserem na wolnych obrotach aż zgęstnieje. Miskę zdjąć z kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia raz na jakiś czas ubijając, aby masa nie zastygła. Do schłodzonej masy dodać serek mascarpone i ponownie dokładnie wymieszać. Białko ubić na sztywą pianę i delikatnie wymieszać z kremem. Sok wymieszać z likierem porzeczkowym i maczać w nim biszkopty, którymi wyłożyć dno pucharków. Truskawki umyć, odszypułkować, zmiksować na gładką masę, wymieszać z cukrem pudrem. Na biszkoptach ułożyć warstwę kremu, następnie truskawki, potem kolejną wartwę kremu, a na wierzch masę truskawkową. Schłodzić kilka godzin w lodówce.