Tuńczyk to ryba niezwykła. Wyglądem i smakiem przypomina czerwone mięso, ale jest od niego dużo zdrowsza. Czy wiesz, że powinna być jedzona na surowo, aby nie tracić jej najcenniejszych wartości? Oto 8 faktów, które powinniście znać, jeśli lubicie tuńczyka.
- 60% złowionego tuńczyka eksportuje się do Japonii i Tajlandii
- W ciele tuńczyka odkłada się rtęć. Im większa ryba, tym więcej szkodliwego pierwiastka przedostaje się do jej organizmu
- Tuńczyk błękinopłetwy to prawdziwy rarytas kulinarny. Za kilogram tej ryby w USA trzeba zapłacić 30 dolarów, a w Japonii aż 360!
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)
















