Idealny do hummusu, pasty z awokado czy innych smakowitych smarowideł. Jedzony na ciepło z pewnością ci zasmakuje. Pycha!
składniki:
- 1 kg mąki
- kostka świeżych drożdży
- 750 ml letniej wody
- 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
- Sezam
- Czarny kminek
przyrządzanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie dodać cukier, oliwę, sól wymieszać. Na końcu dodać mąkę dokładnie wymieszać. Miskę dokładnie przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. Następnie jeszcze raz porządnie wymieszać i znowu przykryć folią i odstawić na 20 minut. Po upływie czasu ciasto wyłożyć na dużą blachę piekarnikową pokrytą papierem piekarskim. Uklepać okrągły bądź owalny placek o grubości około 1,5 cm. Ręce się oliwi aby ciasto nie przylegało do dłoni.
Placek posmarować wodą.
Posypać sezamem i czarnym kminkiem.
Piekarnik dobrze nagrzać do 250 stopni.
Piec 35 minut.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy