Sałatki na obiad to najlepszy pomysł na wakacyjne danie. Robi się je je szybko, można dowolnie łączyć składniki i zabrać słoik z sałatką w podróż lub na plażę. Przez kolejne dni będziemy publikować mnóstwo przepisów z sałatkami w roli głównej. Każda z nich będzie bogata w warzywa, nasiona, zieleninę i owoce. #tydzieńSAŁATKOWY trwa! Oto przepis na pomidorowow-mozzarellowy mix w otoczce ziół.
składniki:
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 400 g mozzarelli mini kuleczek
- 3 garści świeżego, umytego szpinaku
- świeże zioła: mięta, bazylia, rozmaryn, kolendra, pietruszka
- suszone zioła: lubczyk, bazylia
- gruboziarnista sól
- pieprz świeżo mielony
- olej lniany
przyrządzanie:
- Pomidorki myjemy, przekrawamy na połówki,
- Całość łączymy, dodajemy szpinak, przyprawy, olej.
- Wkładamy do lodówki na około godzinkę.