Sałatki na obiad to najlepszy pomysł na wakacyjne danie. Robi się je je szybko, można dowolnie łączyć składniki i zabrać słoik z sałatką w podróż lub na plażę. Przez kolejne dni będziemy publikować mnóstwo przepisów z sałatkami w roli głównej. Każda z nich będzie bogata w warzywa, nasiona, zieleninę i owoce. #tydzieńSAŁATKOWY trwa! Dzisiaj delektujemy się sałatką z brązowego ryżu, fasolą, orzechami i pieczarkami.
składniki:
- 100 gram brązowego ryżu
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1/2 szklanki usmażonych pieczarek
- 1/3 szklanki papryki konserwowej
- garść orzechów nerkowca lub innych
- przyprawy: sól gruboziarnista, pieprz, kurkuma, kardamon
- sok z 1/2 limonki
przyrządzanie:
- ryż umieść na sitku i przelej zimną wodą.
- Zagotuj wodę ok 800 ml. i dodaj ryż.
- Gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
- Po tym czasie odcedź przez sitko i pozostaw ryż w naczyniu z przykrywką przez około 10 minut.
- Dodaj czerwoną fasolę, podprażone orzechy nerkowca, usmażone pieczarki, oraz pokrojoną paprykę konserwową.
- Całość dopraw i polej sokiem z limonki.