Sałatki na obiad to najlepszy pomysł na wakacyjne danie. Robi się je je szybko, można dowolnie łączyć składniki i zabrać słoik z sałatką w podróż lub na plażę. Przez kolejne dni będziemy publikować mnóstwo przepisów z sałatkami w roli głównej. Każda z nich będzie bogata w warzywa, nasiona, zieleninę i owoce. #tydzieńSAŁATKOWY trwa! Oto przepis na pyszną sałatkę z kiełkami, koperkiem i makaronem penne.
składniki:
- porcja makaronu penne
- garść kiełków rzodkiewki lub innych: brokuł, jarmuż, pszenica.
- 3 rzodkiewki
- garść świeżego koperku
- 1 łyżka posiekanych orzechów nerkowca
- 1 łyżka nasion słonecznika
- sok z połowy limonki
- olej lniany
przyrządzanie:
- makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
- Ostudzamy, dodajemy kiełki, pokrojoną rzodkiewkę.
- Orzechy i słonecznik prażymy przez kilka minut na suchej patelni. Ostudzamy, dodajemy do sałatki.
- Dodajemy sok z limonki i 1 łyżkę oleju lnianego.
- Przyprawiamy wg uznania. My użyliśmy takich przypraw: sól gruboziarnista, pieprz świeżo mielony, po szczypcie: kurkumy, kminu rzymskiego, papryczki chilli.