Ciasto dla niespodziewanych gości. Ucierane, śliwkowe z nutą cynamonu i wanilii. Udaje się każdemu.
składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- szklanka cukru
- kostka masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 cukier waniliowy lub 1 łyżka esencji waniliowej
- około 1/2 kg śliwek węgierek
przyrządzanie:
- Masło z cukrem utrzyj na białą masę, stopniowo dodawaj po jednym jajku nie wyłączając miksera.
- Do miski dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon całość wymieszaj delikatnie łyżką.
- Ciasto wylej do natłuszczonej foremki. Śliwki przekrój na pół i obłóż dokładnie śliwkami.
- Piecz w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 45 minut lub do suchego patyczka.
- Smacznego!