Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Udane wypieki z wypiekiudane.pl

Wśród kulinarnych stron internetowych pojawił się nowy portal – www.wypiekiudane.pl. Użytkownicy serwisu mogą zamieszczać w nim swoje sprawdzone przepisy na ciasta, desery czy inne słodkie przekąski. Znalazł tam też swoje miejsce kącik porad. Założyciele strony podkreślają, że serwis będzie dalej rozwijany. Mają pojawić się m.in. konkursy oraz cykle kulinarne poświęcone np. czekoladzie, owocom i określonym rodzajom ciast.

Wielbiciele słodyczy, smakosze i degustatorzy – wszyscy, którym słodka kuchnia nie jest obca, mają możliwość korzystania z nieocenionego pomocnika. Jest nim nowo powstały portal kulinarny www.wypiekiudane.pl.

Portal wypiekiudane.pl stanowi kwintesencję tego, co niezbędne podczas pieczeniowej przygody. Każda kobieta znajdzie tam coś dla siebie, zarówno ta, która jest mistrzynią piekarnika, jak i ta, która stawia pierwsze, kulinarne kroki. Przede wszystkim jednak, nie tylko panie, ale wszystkie osoby, które są zainteresowane kuchennymi przygodami mają niepowtarzalną okazję spotkać tu ludzi, którzy podzielają ich pasję. Wówczas mogą razem poznawać nowe smaki, rozwiązywać kulinarne zagadki oraz dzielić się osobistymi dokonaniami. Taką możliwość zapewnia budująca się społeczność wypiekiudane.pl, do której każdy może dołączyć.

Dobry przepis na ciasto to nie wszystko. Nieocenioną pomocą w domowej przygodzie z pieczeniem są porady. Wypiekiudane.pl zawierają dział Porady Kulinarne. Każdy zainteresowany znajdzie tu wskazówki zarówno ułatwiające prace w kuchni, jak i pozwalające już od samego początku uniknąć zniechęcających pomyłek. Znajdziemy tam również odpowiedź na wszelkie drobne i większe dylematy np. co zrobić, by sernik, czy biszkopt nie opadł.

– Na pewno będziemy uatrakcyjniać jeszcze wypiekiudane.pl, choćby poprzez konkursy, czy tworzenie cykli kulinarnych poświęconych np. czekoladzie, owocom, określonym rodzajom ciast
– mówi Aleksander Szałajko z ZT Bielmar, założyciela strony wypiekiudane.pl.

Pasja, która łączy

Serwisy kulinarne świetnie sprawdzają się w roli doradcy i przewodnika po świecie dobrego jedzenia. Ich użytkownicy wymieniają się swoimi doświadczeniami, chwalą osiągnięciami, uczą się od innych. Serwis wypiekiudane.pl ma służyć budowaniu i umacnianiu więzi coraz większej społeczności, dla której pasja pieczenia i gotowania jest ważnym elementem życia.
– A my chcemy się pochwalić margaryną Palmą z Murzynkiem, obecną od kilku pokoleń w tradycji wypieków, bardzo cenioną przez konsumentów. Jej walory podkreślamy i propagujemy. W końcu to dzięki Palmie z Murzynkiem powstało przez kilka dziesięcioleci mnóstwo udanych wypieków… – dodaje Aleksander Szałajko.

Wpadła gruszka do fartuszka…

… a za gruszką dwa jabłuszka… . Jesień jest ostatnim momentem, by nacieszyć się owocami prosto z drzew – jabłoni, śliw i grusz. Najlepsze są, kiedy jest na nie sezon. Dojrzałe i świeże mają też najwięcej wartości odżywczych. To także idealne owoce do udanych wypieków.

Na pyszny początek
Jeszcze kilka dni i jesień zagości nie tylko w naszej kuchni, ale także w kuchni wirtualnej. To nie oznacza, że wkracza nuda i przygnębiający nastrój. Na portalu kulinarnym wypiekiudane.pl internauci umieszczają liczne przepisy na ciasta z jesiennych owoców takich jak jabłka, gruszki czy śliwki. Dużą popularnością cieszy się ciasto Wianuszek Jesienny, które nie dość, że wygląda elegancko i apetycznie, to w dodatku jest proste w przygotowaniu. Jabłuszka należy obrać, pokroić na ósemki oraz usunąć gniazda nasienne. Śliwki przekroić na ćwiartki usuwając pestki. Margarynę roztopić, przestudzić. Mąkę przesiać razem z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem zwykłym i wanilinowym na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wlewać delikatnie i powoli margarynę. Następnie dalej miksując dodawać stopniowo po 2-3 łyżki mąki i mleka, na koniec dodać aromat. Ciasto wylać do formy w kształcie pierścienia. Na wierzchu ułożyć dość ciasno kawałki jabłek i śliwek. Jabłka układać zaokrągleniem do góry a śliwki skórką do dołu. Piec w temp. 170 st. C ok.40 min. Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem albo polać lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.

Potrzebne składniki:

  • 1 kostka margaryny Palma z Murzynkiem
  • 1,5 szkl. mąki pszennej luksusowej
  • 1 szkl. cukru kryształu
  • 3 jajka
  • 1 bardzo czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 torebka cukru wanilinowego 16g
  • kilka kropli aromatu do ciast waniliowego lub cytrynowego
  • szczypta soli
  • 2 kwaśne jabłka
  • 3 duże śliwki
  • do formy: 1 łyżka margaryny Palmy z Murzynkiem+ 2 łyżki bułki tartej
  • do posypania cukier puder albo lukier (3/4 szkl. cukru pudru+3 łyżki soku cytrynowego)

Więcej przepisów na stronie www.wypiekiudane.pl.