Szybki przepis na sycący obiad. Udka z kurczaka w pysznym sosie miodowym. W dodatku pomidorków koktajlowych i zieleniny smakują genialnie.
składniki:
5 udek kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju,
pieprz
na sos:
4 ząbki czosnku rozgniecione z solą,
łyżka miodu,
4 łyżki ciemnego sosu sojowego,
1 łyżka przecieru pomidorowego,
sok z połowy cytryny,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
1 łyżeczka mielonego pieprzu.
przyrządzanie:
Składniki sosu dokładnie mieszamy i dokładnie zalewamy nim włożone do miski, oczyszczone udka. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Udka układamy na blasze z rusztem, pieczemy przez godzinę w temperaturze 150 stopni, po 30 minutach obracając je. Po godzinie można udka posypać sezamem, zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 10 minut.