Tradycyjny obiad- udka z ziemniakami.

składniki:
- 2 udka z kurczaka
- 1/4 cebuli
- pół marchewki
- 3 plastry pietruszki
- 5 ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- sól
- ostra papryka w proszku
- oliwa
przyrządzanie:
- Udka natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Posyp solą i ostrą papryką.
- Odstaw do lodówki na 30 minut.
- Ziemniaki umyj i pokrój na ćwiartki (nie obieraj).
- Marchew pokrój w plasterki a cebulę w kostkę.
- Do rękawa do pieczenia wlej łyżkę oliwy, włóż udka i wszystkie warzywa, a następnie dokładnie zamknij.
- Wstaw do piekarnika i piecz godzin w temperaturze 170 stopni.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














