Oto przepis wprost z Ukrainy - tort z wątróbki. Skusicie się? My próbowaliśmy - jest genialny i z pewnością zasmakuje nawet tym, którzy nie lubią wątrobki!
składniki:
0,5 kg wątróbki kurzej
200 ml mleka
20 dkg mąki
3 jajka surowe + 1 jajko na twardo
przyprawy (sól, pieprz)
olej
300 ml majonezu
3 ząbki czosnku
koperek
przyrządzanie:
Wymieszaj jajka z mlekiem i mąką. Dodaj zmieloną w maszynce wątróbkę. Dokładnie wymieszaj, przypraw solą i pieprzem. Na polanej niewielką ilością oleju patelni smaż naleśniki o średnicy około 20 cm. Majonez wymieszaj z czosnkiem i smaruj tą masą każdy naleśnik, układając poszczególne warstwy w tort. Na górze smaruj masą majonezową, posyp startym jajkiem na twardo i ozdób zieleniną. Tort schować do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc).