Sprawdzony przepis na tradycyjne uszka z suszonymi grzybami.
składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
- woda
- 30 g suszonych grzybów
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- bułka tarta
- sól
przyrządzanie:
Grzyby zalać wrzątkiem i zostawić tak na noc.
rano ugotować i pokroić.
Cebulę posiekać i usmażyć na maśle z solą. Dodać grzyby i bułkę tartą.
Do mąki dodać jajko, oliwę i sól. Wyrabiać ciasto stopniowo dodając letnią wodę.
Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować bardzo cienko. Pokroić placek na kwadraty o boku okoł 4-5 cm. Nakładać farsz i sklejać.
Uszka wrzucać do gotującej się wody, lekko zamieszać i gotować od momentu wypłynięcia około 3-4 minuty.