To nie jest tak, że wszystkie ryby są źródłem witamin i jedząc je będziemy tryskać zdrowiem. Już dzisiaj wiadomo, jakie ryby pochodzą z hodowli gdzie są karmione antybiotykami i hormonami. Podpowiadamy jakich gatunków należy unikać w kuchni, by wyjść na tym zdrowo!
RYBA MAŚLANA
Pod tym określeniem handlowym kryje się kilka różnych gatunków ryb morskich, m.in.:Lepidocybium flavobrunneum (eskolar), Ruvettus pretiosus (kostropak, oilfish), ryby z rodzajuCentrolophus i Tubia (rudderfish), Peprilus triacanthus (błyszczyk).
Mięso tej ryby nie posiada ości, jest bardzo smaczne i tłuste. Niestety gatunki Lepidocybium flavobrunneum i Ruvettus pretiosus zawierają nietrawione przez człowieka woski. W związku z tym u niektórych osób mogą powodować zatrucia pokarmowe, objawiające się biegunką, nudnościami, zawrotami głowy oraz wysypką.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)
















