Połączenie czekolady z kokosem w jednym cieście to poezja smaków. Deser jest miękki, rozpływa się w ustach i uwaga - uzależnia!
składniki:
- 2 szkl mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szkl cukru
- 0,5 szkl oleju
- 1 szkl mleka
- 3 jajka
- 2 szkl mleka
- 7 łyżek kaszy manny błyskawicznej
- 150 g wiórków kokosowych
- 0,5 szkl cukru
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki wody
przyrządzanie:
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki w drugim naczyniu wymieszać mokre składniki. Do suchych składników dodać mokre składniki i łyżką wymieszać do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy.
3/4 ciasta wylać do formy 30*24 cm, włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 20 minut.
W czasie pieczenia przygotować masę kokosową: do garnka wlać mleko oraz wsypać cukier, kokos i kaszę mannę. Na średnim ogniu cały czas mieszając by nie przypalić doprowadzić do wrzenia i gotować około 3-4 minuty aż masa stężeje.
Po 20 minutach wyjąć ciasto z pieca i na gorące ciasto wylać gorącą masę kokosową. Piec 20 minut.
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki dodać cukier, masło, wodę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Gorącą polewą polać zimne ciasto i odłożyć do stężenia polewy. Rozlać na ciasto.