Aromatyzowane grilowane warzywa po turecku
31 Sierpień 2015
Facebook9 Chodząc po targu czasami mam wrażenie, że wyglądam jak zabawka z obrotową głową. Rośliny obrodziły i to w nalepszej krasie! Piękne, świeże, kolorowe, obłedne warzywa i owoce! Teraz kiedy zaczynam zastanawiać się co ugotować na obiad mam problem…bo wybór jest tak duży, że nie wiem na co się zdecydować! Bądź tu mądry człowieku i ...
Jak zużyć resztki z lodówki?
10 Sierpień 2015
Bywają takie dni kiedy otwierając lodówkę znajduję tam ‚smutne’ warzywa i resztki dosłownie wszystkiego. Nie chce się iść do sklepu, a w brzuchu odzywa się mały wiercący głód… skromne składniki też mogą przynieść dużo smaku i zadowolenia z finalnego dzieła! Tego dnia znalazłem tylko i dosłownie tylko zwiędniętą botwinkę, która czekała z utęsknieniem na przeistoczenie ...
Bezglutenowy kokosowo-borówkowy blok
27 Lipiec 2015
Wśród moich przyjaciół jest sporo osób uczulonych na gluten i nie jest to moda czy dieta cud tylk prawdziwy problem, który kończy się bardzo nieprzyjemnie po jakimkolwiek zjedzeniu produktów glutenowych. Z myślą o nich postanowiłem zacząć poszukiwać deseru, który nie tylko każdemu smakuje ale również może być bezpiecznie konsumowany w celiakii. Stworzyłem go na bazie ...
Wytrawna sałatka z czereśni z orzechami
17 Lipiec 2015
0 Czereśnie lub inne owoce pestkowe są idealnym składnikiem tej letniej sałatki. I NIE jest ona deserem! Idealnie pasuje do obiadowego dania, humusu czy warzyw. Zamiast czereśni możesz użyć brzoskwini, wiśni, nektarynek, ze śliwkami tego jeszcze nie przetrenowałem ale jak przyjdzie sezon na pewno to zrobię! To danie jest typowym libańskim akcentem, w którym ...
Drobiowe ostrygi z sumakiem i sosem tartur
17 Lipiec 2015
Pierś z kurczaka uważana jest za delikates i najlepszą część we wszelakim drobiu. Dzisiaj chcę obalić ten mit i pokazać Wam takie małe cacka, które są o niebo lepsze od piersi. Tak na prawdę, to nawet nie pamiętam kiedy ostanio gotowałem tą część, którą jest niezwykle łatwo przesuszyć piecząc czy smażąc – staje się wtedy ...
Ciepłą sałatką z ciecierzycy i botwinki z sumakiem
14 Lipiec 2015
Dzisiaj na lekko ale jednocześnie bardziej konkretnie, bo tą sałatką można się najeść! Tak panowie sałatką można się najeść;) Jednym ze składników jest ciecierzyca, która w 100g ma ok 9g białka – jak na warzywo to dużo. Powiedzmy, że to takie mięso dla wegetarian. Szybko można się nią najeść i jest przede wszystkim smaczna! Ciecierzyca ...
Letnie risotto z truskawkami i kawą
13 Lipiec 2015
Tak, risotto z truskawkami! To nie jest deser, puding czy nawet słodkie danie, to pełnoprawne danie główne – wytrawne! Dziwi? Na pewno zadziwi Was smakiem, bo truskawki podbijają smak całego dania, podkreślają winny posmak i ten cudowny letni akcent dania. Ten nietypowy dodatek nie jest dodatkiem wymyślonym na dugim końcu świata, o nie! To jest ...
Piknikowa letnia kanapka z tapenadą
18 Czerwiec 2015
Mam problem z zupami…brzmi to jak wyznanie ze spotkania AA 🙂 Uwielbiam zupy krem, a takich brakuje w tradycyjnej polskiej kuchni, większość ma kawałki warzyw czy innych wkładek. Postanowiłem to zmienić na przykładzie mojej ulubionej zimnej zupy – chłodniku. Uwielbiany przez wszystkich zwłaszcza w ciepłe dni, ze świeżymi warzywami, pachnący wiosną! Zainspirowała mnie chłodna zupa ...
Kremowy chłodni z octem balsamicznym
24 Maj 2015
Mam problem z zupami…brzmi to jak wyznanie ze spotkania AA Uwielbiam zupy krem, a takich brakuje w tradycyjnej polskiej kuchni, większość ma kawałki warzyw czy innych wkładek. Postanowiłem to zmienić na przykładzie mojej ulubionej zimnej zupy – chłodniku. Uwielbiany przez wszystkich zwłaszcza w ciepłe dni, ze świeżymi warzywami, pachnący wiosną! Zainspirowała mnie chłodna zupa gaspacho, która ...
Drobiowy pasztet z galaretką rabarbarową
12 Maj 2015
Słowo ‚rabarbar’ sprawia mi duże problemy, które ku uciesze przyjaciół nadal niezgrabnie wymawiam…’rabubar’ Polski język, trudny język:) Niedawno był waży Manchasteru United i chciałem czymś uraczyć moich kumpli, w grę wchodziły raczej męskie przekąski, więc wpadłem na pomysł! Postanowiłem zrobić pasztet, który ku mojemu zdziwieniu zniknął przed przerwą! Mowa tu o moim autorskim pasztecie z ...
