Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Aromatyzowane grilowane warzywa po turecku

Facebook9

vegy2Chodząc po targu czasami mam wrażenie, że wyglądam jak zabawka z obrotową głową. Rośliny obrodziły i to w nalepszej krasie! Piękne, świeże, kolorowe, obłedne warzywa i owoce! Teraz kiedy zaczynam zastanawiać się co ugotować na obiad mam problem…bo wybór jest tak duży, że nie wiem na co się zdecydować! Bądź tu mądry człowieku i wybieraj pomiędzy  rubinowymi malinami, soczystymi borówkami, a może błyszczącymi bakłażan? Błyszczą i zachęcają do przygarnięcia :) Zazwyczaj takie wyprawy kończą się duuużymi zakupami…i kończę z 4 ogromnymi torbami wypełnionymi po brzegi. Znacie to? Tak też skończyłem moje ostanie zakupy i zawitałem do domu z górami sezonowych dobroci.

Tym razem postanowiłem pójść w prostotę ale… z drobnym smakowym twistem. Oprócz jogurtowego dressingu przyprawionego różnymi dobrociami, postanowiłem powalczyć z pietruszką. Dokładnie z korzeniem pietruszki, który jest traktowany odrobinę po macoszemu. Zazwyczaj wrzucany do zupy, używany jako składnik bulionów i sosów, a nie jako bohater dania. Dzisiaj chcę to odmienić. Spróbowałem tego smakołyku u moich przyjaciół, Aga, Scott dzięki za inspiracje!

Zajrzyj na mojego facebooka i Instagram po więcej inspiracji!

Składniki:

bakłażan

cukinia

marchewka

korzeń i natka pietruszki

papryka (różne kolory)

2 łyżki miodu

ser feta

Dresing:

świeże chili

natka pietruszki

mięta

1/2 łyżeczki ziele angielskie w proszku

szczypta soli i pieprzu

3/4 łyżeczki kminku rzymskiego w proszku

oliwa

1/2 dużego kubka jogurtu naturalnego

Wykonanie:

1. Posyp szczyptą soli bakłażan pokrojony w grubsze plastry i odstaw na 30 min do odsączenia na durszlaku aby pozbyć się goryczki.

2. Pokrój warzywa w grube plastry i zgriluj na patelni lub na wrzuć na grila. Kiedy dojdziesz do pietruszki odłuż ją do oddzielnej miseczki i dodaj miód, oprósz pieprzem i wymieszaj. Marchewka powinna być lekko chrupiąca – al dente. Warzywa podawaj na cipło posypane natką pietruszki i fetą.

3. W międzyczasie zrób dresing: do blendera wrzuć chili (jeśli nie lubisz ostrych potraw pomiń ten składnik), natkę pietruszki, miętę, ziele angielskie, sól, pieprz, kminek rzymski, oliwę, jogurt. Polej tuż przed podaniem.

vegy3

vegy2
vegy1