Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Ciepłą sałatką z ciecierzycy i botwinki z sumakiem

Dzisiaj na lekko ale jednocześnie bardziej konkretnie, bo tą sałatką można się najeść! Tak panowie sałatką można się najeść;) Jednym ze składników jest ciecierzyca, która w 100g ma ok 9g białka – jak na warzywo to dużo. Powiedzmy, że to takie mięso dla wegetarian. Szybko można się nią najeść i jest przede wszystkim smaczna!

Ciecierzyca jest bardzo ale to bardzo popularna na Bliskim Wschodzie. Humus, falafel ale też mąka na indyjskie chlebki, w sosach, w nadzieniach, jako chrupiące pieczone przekąski z przyprawami – hmm chyba jeszcze nie wrzuciłem tego przepisu, obiecuję zrobię to niedługo! Niezliczone możliwości i smaki, z którymi można się bawić.

Ta sałatka może być przekąską, lekkim daniem na piknik, sałatką do dania głównego czy lunchem do pracy. Sumak jest przyprawą, którą robi się z suszonych jagód sumaku. W smaku jest…kwaśne, ale jednocześnie korzenne i cierpkie. W krajach arabskich używa się go zamiast lub z cytryną :) do mięs, ryb, sałatek – wszędzie tam gdzie potrzebny jest kwaśny aspekt. Polecem spróbowania, bo jest to zupełnie nowy i oryginalny smak. Możecie go kupić online lub w orientalnych sklepach. Jedna szczypta robi ogromną różnicę!

Składniki:

1 puszka ciecierzycy

1 pęczek botwinki

1 cytryna (skórka i sok)

1 łyżeczka sumaku

oliwa

sól, pieprz

1 liść laurowy

 

Wykonanie:

beetroot salad11. Do garnka wlej zawartość puszki (ciecierzycę i sos) i pozostaw na średnim ogniu. Dodaj pokrojone łodygi botwinki – liście odłóż na bok. Po dodaniu botwinki postaraj się nie goować tego dania na mocnym ogniu, bo straci kolor.

2. Dodaj skórkę i sok z połowy cytryny. Dodaj sól i pieprz, liść laurowy i sumak.

3. Kiedy łodygi zmiękną dodaj pokrojone liście i poczekaj aż zmiękną i wygotuje się sos. Serwuj na ciepło lub zimno :)

 

Zyczę smacznego i zapraszam na mój fun page oraz na Slow Market nad Wisłę w każdą sobotę i niedzielę! Odzywajcie się:)

 

beet fin

 

fin