Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Drobiowe ostrygi z sumakiem i sosem tartur

Pierś z kurczaka uważana jest za delikates i najlepszą część we wszelakim drobiu. Dzisiaj chcę obalić ten mit i pokazać Wam takie małe cacka, które są o niebo lepsze od piersi. Tak na prawdę, to nawet nie pamiętam kiedy ostanio gotowałem tą część, którą jest niezwykle łatwo przesuszyć piecząc czy smażąc – staje się wtedy wiórowata i ciężka do przełknięcia tym bardziej bez sosu. Pierś jest najtrudniejsza do idealnego zrobienia, niejeden szef kuchni poległ na tym daniu!

Huhn-PfaffenschnittchenDzisiaj odkrywamy przed Wami perełki, które niejedną osobę zdążyły już zachwycić pod względem smakowym, ale też estetycznym. Znajduje się ona w udku kurczaka tuż na samym połączeniu z korpusem (na grafice polewej). Jest okrągła i przypomina ostrygę – stąd nazwa, chicken oyster. Nie spotkałem się jeszcze z polskim odpowiednikiem, więc stworzyłem własny! Proponuję, drobiowe ostrygi, jeśli macie jakieś inne ciekawe pomysły zostawcie swój komentarz. Chętnie zobaczę jakieś kreatywne nazwy, a nie dosłowne tłumaczenie :) Na moim fun pagu znajdziesz wiele innych inspiracji, zapraszam!

Do tej potrawy użyję mojego ulubionego sumaku, przyprawy o ktorej już pisałem przy okazji ciepłej sałatki z ciecierzycy

Składniki:

6 polędwiczek z kurczaka (3 na porcję)

szczypta sumaku

chicken

garść pomidorków koktajlowych

1 łyżka masła

1/2 szkl. białego pół-/wytrawnego wina

pół awokado

garść orzechów włoskich

5 listków bazyli

małe ziemniaczki

Swieży rozmaryn

Sos:

3 łyżki tahini

3 łyżki jogurtu naturalnego

pół ząbka czosnku

5 liści bazylii

oliwa

sól, pieprz

Wykonanie:

chicken 11. Zamarynuj mięso w marynacie: 5 listków bazyli rozgniecionej z solą, pieprzem, oliwą i 1/4 szkl. wina i sumakiem. Odstaw do lodówki na min. pół godz.

2. Obgotuj ziemniaki ok 15 min lub wstaw do mikrofalówki miskę z ziemniakami i przykryj folią spożywczą – włącz na ok 15 min. Następnie piecz ziemniaczki z gałązką rozmarynu, oliwą, solą i pieprzem w temp. 190C przez 40 min, sprawdź czy są miękkie w środku -n powinny mieć chrupiącą skórkę!

chicken23. W moździerzu rozgnieć pół ząbka czosnku, sól, bazylię, doaj tahini i jogurt. Wymieszaj i odstaw.

4. Na patelnie wlej oliwę i dadaj masło, obsmarz po 1 min z każdej strony, dodaj pomidorki i wlej 1/4 szkl. wina. Oblewaj powstałym sosem mięso. Po 2 min powinny być gotowe. Szybko prawda?:)

chicken

chicken 5

chicken 3