Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak zużyć resztki z lodówki?

Bywają takie dni kiedy otwierając lodówkę znajduję tam ‚smutne’ warzywa i resztki dosłownie wszystkiego. Nie chce się iść do sklepu, a w brzuchu odzywa się mały wiercący głód… skromne składniki też mogą przynieść dużo smaku i zadowolenia z  finalnego dzieła! Tego dnia znalazłem tylko i dosłownie tylko zwiędniętą botwinkę, która czekała z utęsknieniem na przeistoczenie się w chłodnik – niestety nie doszło do tej transformacji… resztki smutnego szpinaku, czosnek, cebulę, ketchup, musztardę, kilka jajek, resztki parmezanu, mleko i pusty talerz…swoją drogą co pusty talerz robi w lodówce? Zapewne moja żona wie co stało się z zawartością obrabowanego talerza w nocy z 2 na 3 sierpnia ;)Maluch w brzuchu domaga się jedzenia o nienormowanych godzinach :D aaa i jeszcze znalazłem ciasto francuskie w zamrażarce do tego paleta moich ukochanych przypraw! Polecam zaopatrzenie się w takowe na każdą nawet najczarnieszą godzinę.

Resztki czy nie resztki zawsze zasługują na szacunek, nie marnujmy jedzenia!

Oto co stworzyłem pod wpływem wymuszonych składników z dna lodówki – tartę na spodzie z ciasta francuskiego. Jest to tak uniwersalne danie, że możecie tam wrzucić dosłownie wszystko. Na słodko czy na słono pomysłom nie ma końca :D

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 pęczek botwinki

3 cebule

5 łyżek octu balsamicznego

3 jajka

sól, pieprz

1 łyżka sumaku

garść szpinaku

pół cytryny

Wykonanie:

tarta11. Wyłóż formę na tartę ciastem francuskim, ponakłuwaj widelcem całą powieżchnię ciasta.

2. Skarmelizuj pokrojoną cebulę i dodaj ocet balsamiczny. Wyłóż na tartę. Na tą samą patelnię wrzuć pokrojoną botwinkę, skórkę z cytryny, sumak, szpinak, sól, pieprz.

3. Wyłóż całość na ceblę i wybij jajka na wieżch tarty. Przełóż paskami ciasta francuskiego na wieżchu. Piecz w 180C aż ciasto zbrązowieje ok 20-25 min.

4. Podawaj na ciepło lub na zimno z kilkoma kroplami octu balsamicznego.

tarta4

tarta5

tarta3