Rzym
Prawdziwa włoska Carbonara
Składniki na 2 porcje:
• 200 g makaronu Malma Spaghetti
• 100 g pancetty
• 2 żółtka
• 100 ml śmietanki 36%
• 50 g parmezanu
• Sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
Pancette kroimy w paseczki i smażymy, aż się zarumieni.
W misce mieszamy żółtka z parmezanem i śmietanką. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładamy usmażoną pancette.
Gdy makaron się ugotuje szybko go odcedzamy i dokładamy gorący do sosu. Energicznie mieszamy. Podajemy posypany parmezanem i grubo mielonym pieprzem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















