Neapol
Spaghetti alla Puttanesca
Składniki na 2 porcje:
• 250 g makaronu Malma Spaghetti
• 8 filecików anchois
• 1/2 szklanki oliwy z oliwek
• 1 duża drobno posiekana cebula
• 6 ząbków czosnku
• 2 puszki pomidorów pokrojonych w kawałki
• 1 szklanka zielonych oliwek
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 2 łyżki odsączonych kaparów
• 0,5 łyżeczki bazylii
• 0,5 łyżeczki czerwonej papryki
• Sól
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
W dużym garnku, na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy fileciki anchois i chwilę smażymy. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy około 6 minut, aż będzie miękka i lekko skarmelizowana. Dokładamy czosnek i smażymy przez 2 minuty.
Następnie dodajemy pomidory i pokrojone na pół oliwki oraz pozostałe składniki. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy do smaku, mieszamy z makaronem i podajemy w głębokich talerzach.