Florencja
Makaron Fusilli Con Verdue
Składniki na 2 porcje:
• 200 g makaronu Malma Fusilli
• 0,5 słoika suszonych pomidorów
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 100 g świeżych szparagów
• 100 g świeżej brukselki
• 1 świeży brokuł
• 8 pieczarek (pokrojonych w plasterki)
• 0,5 szklanki drobno startego parmezanu
• 2 łyżeczki rozdrobnionej skórki od cytryny
• dodatkowy parmezan
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu. Na dwie minuty przed końcem gotowania dodajemy suszone pomidory. Po ugotowaniu całość odcedzamy i zostawiamy w rondlu utrzymując ciepło.
Na dużej patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i oliwę z oliwek. Dodajemy szparagi, pokrojoną na ćwiartki brukselkę, brokuły oraz pieczarki. Całość smażymy przez około 8 minut, aż warzywa będą miękkie.
Następnie do ugotowanego makaronu dodajemy usmażone warzywa oraz parmezan. Całość delikatnie mieszamy. Posypujemy skórką z cytryny i dodatkowo startym parmezanem.