Azjatyckie żeberka/Asian ribs
Walentynki zbliżają się wielkimi krokami, dla odmiany podpowiem naszym drogim Paniom czym mogą uraczyć swojego faceta. Soczyste żeberka nastroją każdego męskiego przedstawiciela do odpowiednich działań po
Składniki:
1 kg wołowych żeberek
3 ząbki czosnku
2 papryczki chili
2 gwiazdki anyżowe
1 trawa cytrynowa
150 ml jasny sos solowy
225 g brązowego cukru
sok z 1/2 cytryny
szczypiorek
duża szczypta soli
1. Przygotuj marynatę – zblenduj chili, cukier, trawę cytrynową, sos sojowy, czosnek, anyż, sól i wmasuj w żeberka, przykryj pojemnik folią aluminiową i odstaw do lódowki na min. 1 godzine. Im dłużej tym lepiej
2. Rozgrzej piekarnik do 140 C. Wyłóż żeberka z marynatą do formy do pieczenia, dodaj 2 szkl. wody, wzmieszaj. Dokładnie przykryj folią aluminiową. Piecz do miękkości ok 3 h.